آشنایی با انواع آهن به شما کمک میکند تا با با دید بهترین انتخاب و خرید بر اساس نیاز خود را انجام دهید. آهن یکی از عناصر مهم و بسیار معروف در جدول تناوبی عناصر شیمیایی است. این عنصر خالص به شکل یک ماده سخت و شکننده شناخته میشود و در گروه هشتم جدول تناوبی و در ردیف چهارمین قرار دارد. آهن، یکی از مهمترین و رایجترین فلزات در پوسته زمین است و بیشترین بخش هسته زمین (حدود ۵٪) و به تقریباً ۹۵٪ از کل فلزات تولیدی در جهان اشغال میکند. به همین دلیل، آهن به عنوان یکی از پرکاربردترین و اساسیترین فلزها در صنایع مختلف شناخته میشود.
در ادامه این مقاله، به معرفی انواع آهن و راهنمای هر یک از آنها خواهیم پرداخت. همچنین، به دلایل و راههای رفع زنگزدگی آهن و کاربردهای وسیعی که این فلز در صنایع مختلف دارد، خواهیم پرداخت.
بررسی پیشینه آهن
آهن، یکی از عناصر اساسی و حیاتی برای زندگی در کره زمین است و از گذشتههای دور تا به امروز نقش مهمی در تاریخ بشر ایفا کرده است. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده، آهن نه تنها در زمین وجود دارد، بلکه در سایر سیارات از جمله خورشید و ستارهها نیز به فراوانی یافت میشود. وجود آهن برای بقای موجودات زنده بسیار اهمیت دارد؛ زیرا این فلز در عملکرد بخشهای مختلفی از زندگی انسان، کاربرد دارد.
از زمانهای باستان، بشر از آهن به عنوان یکی از مواد اساسی برای تولید ابزارها، محصولات و مصنوعات خود استفاده میکرده است. تاریخچه استفاده از آهن به بیش از پنج هزار سال قبل از میلاد بازمیگردد. بر اساس تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۳، در مناطقی مانند مصر باستان و بینالنهرین، مردمان از آهن در ابزارها، تجهیزات و مصنوعات خود بهره میبردند.
آهن همواره به عنوان «سلطان فلزات» در جوامع مختلف شناخته شده است و اهمیت ویژهای در تاریخنگاری بشر دارد. برخی از پژوهشگران باور دارند که نام “آهن” از کلمه “اوستا” گرفته شده است، که این کلمه خود از “اسمن” به معنای “آسمان” مشتق میشود. امروزه، مردم کُرد به آن “آسن” میگویند. این نامگذاریها نمایانگر اهمیت و ارتباط عمیقی است که بین آهن و زندگی بشر وجود دارد.
شیوه استخراج سنگ آهن
تاریخچه استخراج و استفاده از انواع آهن به دوران انسانهای اولیه بازمیگردد. این مواد اولیه به شکل خام از سنگهای معدنی استخراج میشد و به مرور زمان، روشهای تولید و استفاده از آهن تکامل یافته است. در اینجا، به تاریخچه استخراج سنگ آهن و روشهای مختلف تولید آهن خواهیم پرداخت.
- استفاده از آهن خام: انسانهای اولیه به صورت خام آهن را از سنگ آهن استخراج و استفاده میکردند. با این حال، هنوز مشخص نشده که انسان اولیه از چه تاریخی این فلز را از سنگ معدن تولید و استفاده نموده است.
- استفاده از آهن در اسلحه و تزیینات: طبق تحقیقات انجام شده، در گذشته، اسلحههای استفاده شده توسط سرداران و فرمانروایان از جنس آهن بوده و حتی دریافتهاند که کمربند پادشاه سیلک نیز از این ماده ساخته شده است. در همان زمان، آهن فلزی تشریفاتی و بسیار گران محسوب میشد و تولید آن کم ولی قیمت بسیار زیادی داشت.
- پیشرفت در تولید آهن: طبق تحقیقات انجام شده، اولین نوع از این ماده حدود ۵۵۰ سال پیش از میلاد در چین تولید شد. اروپائیان در تمامی این سالها، از طریق ریختهگری، زیورآلات آهنی تولید میکردهاند و سوخت مورد استفاده در طی این فرآیند نیز ذغال چوب بوده است.
- انقلاب صنعتی و تولید فولاد: در دورهی انقلاب صنعتی، روشهای جدیدی برای تولید انواع آهن بدون استفاده از ذغال چوب کشف شد. این روشها، بعداً در تولید فولاد نیز مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه، تولید انواع آهن در ۴۸ کشور در سرتاسر جهان انجام میشود. اما پنج کشور به تنهایی ۷۰ درصد سنگ آهن مورد نیاز در جهان را تولید میکنند. این کشورها عبارتند از چین، برزیل، استرالیا، روسیه و هند. این کشورها به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان شناخته میشوند و نقش مهمی در تأمین این منبع اساسی صنعتی ایفا میکنند.
معرفی انواع آهن آلات
با گذشت زمان و در تلاش برای بهبود ویژگیهای آهن، انواع مختلفی از آهنآلات توسعه یافتهاند. دو نوع اصلی از آهنآلات که اهمیت بسیاری در صنایع مختلف دارند، فولاد و چدن هستند. فولاد و چدن از جمله پرکاربردترین آهنآلات میباشند و در ساختمانسازی، صنعت خودروسازی، ماشینآلات، ابزارهای برش، و صنایع دیگر به کار میروند. در ادامه به معرفی اجمالی مقاطع مختلف فولاد پرداخته میشود.
- پروفیل یا قوطی: پروفیلها مقطع فلزی توخالی به شکلهای مختلف را نشان میدهند. این محصولات در صنایع مختلف از جمله ساختمانسازی به کار میروند. بزرگترین مشتریان این محصولات، ساختمانسازها هستند. دو نوع رایج پروفیل، مقطع مربع و مستطیلی هستند.
- تیرآهن: تیرآهن دارای سطح مقطعی به دو شکل I و H است و به عنوان عنصر اصلی در اسکلت ساختمانهای فولادی به کار میرود. این محصولات به تحمل بارهای سنگین و توزیع آنها در ساختمانها میپردازند.
- میلگرد: میلگرد محصولی با سطح مقطع دایرهای شکل و توپر است و در سازههای مختلف از جمله فوندانسیون، بتن آرمه و ستونها به کار میرود. از نظر شکل ظاهری به دو دسته آجدار و ساده تقسیم میشود.
- ورق: ورقها به انواع مختلف تقسیم میشوند، از جمله ورقهای آهنی، ورقهای آلومینیوم رنگی و آجدار. این محصولات در ساختمانسازی و صنایع مختلف استفاده میشوند.
- نبشی و ناودانی: نبشیها سطح مقطعی دوضلعی به شکل زاویه دارند، در حالی که ناودانیها شبیه به حروف U هستند. این محصولات به عنوان عناصر سازهسازی در ساختمانها به کار میروند.
- لوله: لولهها محصولاتی با سطح مقطع دایرهای هستند و برای انتقال مایعات یا گازها در صنایع مختلف به کار میروند. آنها به دو نوع درزدار و بدون درز تقسیم میشوند و معمولاً از آهن و مس ساخته میشوند.
- شمش: شمش معروفترین محصولات میانی نورد فولاد میباشد و دارای انواع مختلفی مانند بیلت یا شمشال، بلوم یا شمشه و اسلب یا تختال میباشد. این محصولات به عنوان مواد اولیه در تولید سایر محصولات فولادی مورد استفاده قرار میگیرند.
- قراضه: ضایعات آهنی یا قراضه نیز مهمترین منابع مواد اولیه در تولید آهن و فولاد میباشد. این ضایعات از محصولات فلزی مصرفی یا مواد تخریب شده جمعآوری شده و بازیافت میشوند.
هر یک از انواع آهن آلات فوق اهمیت و کاربردهای خاص خود را در صنایع مختلف دارند و تأمین مواد اولیه و تولید این محصولات برای اقتصاد کشورها بسیار اهمیت دارد. شما میتوانید با مراجعه به صنایع فولاد 7 ویژن انواع آهن آلات را براساس نیاز خود و با بهترین کیفیت خریداری نمایید.
کلام پایانی
آهن یکی از عناصر مهم در جدول تناوبی عناصر شیمیایی است و در بیشترین بخش هسته زمین و تولید فلزات جهان را تشکیل میدهد. این فلز به عنوان یکی از پرکاربردترین و اساسیترین مواد در صنایع مختلف شناخته میشود. آهن از گذشتههای دور تا به امروز نقش مهمی در تاریخ بشر ایفا کرده و در ساخت ابزارها، محصولات، و مصنوعات مورد استفاده قرار گرفته است.
روشهای استخراج آهن تاریخدار و تکامل یافتهاند، از جمله استفاده از آهن در ابزارها و تزیینات. انقلاب صنعتی منجر به تولید فولاد به شکل جدیدی از آهن شد و امروزه تولید آهن در بسیاری از کشورها انجام میشود.
انواع آهن آلات شامل فولاد و چدن هستند که در صنایع مختلف از جمله ساختمانسازی، خودروسازی و صنایع مختلف دیگر به کار میروند. همچنین، انواع مختلفی از محصولات فلزی از جمله پروفیل، تیرآهن، میلگرد، ورق، نبشی، ناودانی، لوله، شمش، و قراضه وجود دارند، هر یک از انواع آهن کاربردها و اهمیت خود در صنایع مختلف داشته و افراد براساس نیاز خود، یکی از انواع آهنها را خریداری میکنند.